Дали некогаш сте доживеале луциден сон во кој сте знаеле дека сонувате?

Eric Sanders 12-10-2023
Eric Sanders

Содржина

Визуелните слики во луцидниот сон се чувствуваа реално и можеше да се сетиш на секој мал детал од него. Научните студии за спиење и сонување докажаа дека оваа свесна состојба на сонување се јавува кога сте свесни и останувате ментално агилни додека сликите од соништата продолжуваат

Станувате обичен набљудувач и учесник во процесот на сонување. Иако звучи чудно и апсурдно, тоа е факт.

Дефиниција на луциден сон, луциден сон наспроти нормален сон & засилувач; Карактеристики на луцидни сонувачиПричини за луциден сон & засилувач; Како до луциден сонПридобивките од луцидното сонување

Што е луциден сон?

РЕЗИМЕ

Луцидните соништа се свесни соништа каде што сонувачот е свесен дека сонува и како такви може да почувствува дека настаните или визијата што трепка пред себе не се реални; тоа е само добар или лош сон.

Во луцидните соништа, свесни сте дека она што го гледате како ноќно гледање е обичен сон. Тоа не е реалност. Тоа значи дека сте свесни за вашите соништа додека спиете. Оваа свесност, исто така, ви помага да контролирате што се случува во сонот.

Исто така види: Сонувајте за убиство на некого - Сакате да ја задоволите крвта или да се одбраните?

Терминот луциден сон првпат бил измислен од холандскиот психијатар и автор Фредерик Ван Иден во 1913 година. Терминот „луциден“ значи ментална јасност, препознавање и свесност. (Грин, 1968)

Бидејќи личноста е свесна дека постои состојба на сон, овој феномен се нарекува и метакогнитивен механизам. Метакогницијата еимагинација.


Како да се запре луцидното сонување?

Иако многу луѓе сакаат да искусат луцидно сонување, тоа не е секогаш така лесно. Кога ќе доживеете интензивни сензации за време на спонтан процес на соништа, може да ви биде малку непријатно и би сакале да спречите тоа да се повтори.

Спијте на страни

Многумина од вас сигурно забележале дека добивате луцидни соништа со чудни визии ако спиете на грб. Тоа се случува затоа што луцидното сонување е поврзано со вонтелесно искуство.

Покрај тоа, спиењето на страните помага и да се избегне парализа на спиење. Меѓутоа, ако се појави парализа на спиење, останете смирени и потсетете се дека тоа наскоро ќе помине, а вие само сонувате.

Развијте соодветен распоред за спиење

Лукцидните сонувачи поминуваат низ нарушувања на спиењето бидејќи стануваат толку пати во текот на ноќта.

Можете да го спречите повторувањето на таквите соништа со следење на правилен распоред. Ресетирајте го распоредот за спиење со одење во кревет во одредено време и будење во исто време. Ова навистина ќе ги спречи луцидните соништа во голема мера.

Избегнувајте кофеин, алкохол

Алкохолот и кофеинот се инхибитори на спиењето. Овие супстанции можат да го нарушат распоредот за спиење, предизвикувајќи често будење.

Медитација за спиење

Вежбајте медитација за спиење за да ги смирите вашите сетила и да се ослободите од негативните и наметливите мисли пред да се пензиониратево кревет. Ова ќе ви помогне да следите редовен распоред за спиење, исто така, без да се будите среде ноќ.

Држете се подалеку од електронски гаџети

Воздржете се од гледање видеа или слушање каков било аудио наслов пред одам да спијам. Чувајте се смирени и во мирна состојба на умот, за да може да се намали зачестеноста на луцидните соништа.


Како да се разбудите од луцидните соништа?

Некои испробани начини да се разбудите од вашите луцидни соништа се:

 • Повикај некого за помош со викање или врескање во соништата. Тоа му сигнализира на вашиот мозок дека е време да се разбудите. Понекогаш тоа ве буди и во реалноста
 • Ако знаете дека тоа е само сон, колку и да е непријатно, обидете се да продолжите со спиењето како и обично, за да станете во вистинско време
 • Повторено трепкање со очи додека сте свесни во вашите соништа, всушност може да ве разбуди

Митови за луцидно сонување

Постојат неколку митови поврзани со луцидните соништа кои треба да се разоткрие за да се расчистат мистериите околу вистинскиот феномен.

 • Човек може луцидно да сонува цела ноќ
 • Можеби се чувствувате заглавени во вашите соништа и не можете да излезете од него<>

  Дали луцидното сонување е реално?

  Иако може да звучи чудноа лудите, луцидни соништа се реални. Неколку емпириски наоди сугерираат дека луцидните соништа се можни и сонувачот може активно да учествува во процесот на сонување.

  Резимирање од „ThePleasantDream“

  Луцидните соништа се малку подалеку од нормалното сонување бидејќи тоа дозволува сонувачот да се движи низ процесот на сонување и да се сеќава на фрагментите од темата на сонот што е можно појасно.

  Може да се користи како терапија и да се третираат состојби поврзани со ПТСН (Посттрауматско стресно нарушување) и анксиозност. Може да пробате различни техники за да предизвикате такво фасцинантно искуство, но внимавајте и на неговата негативна страна.

  способноста на поединецот да ги разбере, рефлектира и пријави сопствените ментални состојби (Schooler, 2002).

Карактеристики на луцидните соништа

Овие карактеристики беа идентификувани од Пол Толи и се дефинирачки фактори за сонот да се смета за луцидни соништа. Како на пример:

 • Свесност или свесност за состојбата на сонот
 • Сонот е живописен и сфативте дека спиете и веќе сте во фантастичен свет
 • Способност да се донесуваат одлуки за сонот
 • Свесност за себе
 • Да се ​​биде свесен за функциите на меморијата
 • Способност да се разберат деталите од околината на сонот
 • Свесност и разбирање на значењето на сонот
 • Сонувачот има субјективна јасност на неговите/нејзините состојби од сонот
 • Сонувачот има контрола врз наративите од сонот
 • Емоциите се креваат во текот на процесот на сон

Кога се случува луциден сон и што се случува во мозокот?

Луцидните соништа се фасцинантни затоа што покажуваат како вашиот свесен ум може да ги преземе и да стекне контрола над соништата за време на физиолошка состојба на сон.

Овој тип на сонување се случува за време на РЕМ спиењето (Спиење со брзо движење на очите) кога умот е активен и буден како будна состојба и е обележан со движења на очите, побрзо дишење, поголема активност на мозокот и губење на мускулните движења .

Првиот РЕМ циклус на спиење започнува по 90 минути од заспивањето.Првично трае 10 минути. Секоја РЕМ фаза што следи е обично подолга. Како што мозокот станува многу активен за време на РЕМ фазата, регионите во мозокот одговорни за свесност, увид и концентрација се активираат како онаа на будна состојба.

Фронталниот кортекс одговорен за функционирањето на меморијата, емоциите и решавањето проблеми, исто така, станува активен и како таков станува очигледна способноста на сонувачот да разбере дека сонува. (Референца: Студија од 2017 година објавена во списанието Neuroscience of consciousness, Julian Mutz, 2017)

Заеднички физички карактеристики на луцидните сонувачи

Лукцидното сонување носи одредени физички промени во сонувачот како што е:

 • Повисока од нормалната мозочна активност за време на спиењето
 • МРИ скеновите на префронталниот кортекс покажуваат зголемена свесност, свесност за себе, подобра меморија и когнитивни функции
 • Луцидните сонувачи имаат поголем волумен на сива материја што значи повисоки нивоа на свесно размислување потребни за луцидно сонување

Заеднички психолошки карактеристики на луцидните сонувачи

 • Добро самосвест, способност да се разберат нивните индивидуални когнитивни процеси
 • Подобра контрола на емоциите и однесувањето додека сонуваат
 • Способност да се соочиме со најдлабоките стравови, доколку ги има, поради подобрата јасност и функционирањето на мозокот

Што предизвикува луцидни соништа?

Сè уште останува нејасновистинските причини зад луцидните соништа, иако неколку лични извештаи на сонувачи укажуваат на зголемена активност и функционирање на мозокот во состојба на РЕМ сон, што предизвикува зголемена свест и со тоа ги овозможува таквите соништа.

Меѓутоа, самоиндуцираното луцидно сонување обично е предизвикано поради исполнување желби или потреба да се надминат најдлабоките стравови на сонувачот.

Наодите од истражувањето исто така открија дека луцидните соништа се резултат на поврзаноста помеѓу префронталниот кортекс, париеталниот кортекс и латералниот среден темпорален кортекс и сите овие области добиваат супер нервно поврзување за време на РЕМ спиењето што предизвикува појава на такви соништа.


Како до луциден сон? (10 техники за луцидно сонување)

Иако луцидното сонување не е многу чест феномен, многу луѓе го доживуваат спонтано околу еднаш или двапати во нивниот живот.

Но, постојат неколку исклучителни луѓе кои поттикнуваат луцидно сонување и го прилагодуваат својот мозок да сонуваат на посакуван начин. Луцидните сонувачи користат одредени специфични техники за да влијаат на нивниот мозок да сонуваат за одредена работа.

Тие го тренираат својот ум да работи на специфични начини додека спијат. Овие луѓе можат да отворат понови и иновативни начини за истражување на соништата што ги гледаат, па дури и да учествуваат во следниот тек на дејствување што се случува во сонот.

Тоа значи дека сонувачите не го доживуваат пасивно својот сон, туку прават некои напори за тестирањекако работите всушност функционираат во состојба на сон.

Некои од добро познатите техники кои можат да помогнат да се сонува луцидно се:

1. Топла и пријатна спална соба погодна за сонување

За да имате добар сон, погрижете се да имате соодветен простор за добро спиење и треба да следите добра хигиена и распоред за спиење. Треба да ја одржувате вашата спална соба тивка, ладна и темна.

Покрај тоа, можете да користите маска за очи за да ги затворите очите, за да не може да помине светлина. Слично на тоа, вашите уши може да се приклучат за да се избегне непотребна бучава.

Пред да се пензионирате во кревет, можете да следите смирувачка рутина пред спиење, како што е топла бања, избегнување употреба на електронски уреди, па дури и вежбање медитација.

2. Одржувајте дневник за соништата

Дневникот за соништата е добар начин да се анализираат повторливите епизоди на соништа, симболи и ликови присутни во сонот, наративи итн.

Овој метод ви помага да ги знаете вашите соништа и дава добар показател за тоа како да ги луцидните соништа на вистински начин следниот пат кога ќе го доживеете.

3. Разбирање на знаците на сонот

Можете да ги прегледате вашиот дневник од соништата снима од време на време за да ги препознае сличните обрасци на луцидни соништа. Ќе ви помогне да знаете дали одредени теми, луѓе, сцени се повторуваат често во соништата.

Ваквиот преглед помага во подобро разбирање на вашата внатрешна работа, емоционалните остатоци вонесвесен ум кој може да се појави во состојба на сон.

4. Проверки на реалноста

Проверките на реалноста се различни алатки за оценување кои помагаат да се анализира дали сте будни или спиени. Овие проверки се форма на алатки за обука на умот што го подобрува метакогницијата и ви помага да ја забележите вашата свест.

Можете да правите проверки на реалноста со следење одредени чекори неколку пати во текот на денот.

Исто така види: Соништа за затемнување на Сонцето - внимавајте! Има нешто од што треба да внимавате!
 • Можете да се запрашате прашувајќи се „Дали сонувам во моментов?“
 • Погледнете наоколу за да знаете дали сонувате или не
 • Внимателно забележете го вашето ниво на свесност и ангажирајте се со вашата непосредна околина за да знаете дали сте во будна состојба или не

Некои вообичаени тестирање на реалноста што можете да го користите за луциден сон се:

 • Огледала – Проверете го нашиот одраз и идентификувајте ги знаците на абнормалност или искривување, доколку ги има
 • Цврсти предмети – Можете да ја турнете раката на маса, ѕид или кој било друг тврд предмет и видете дали вашата рака ќе влезе во неа. Ако влезе внатре, сонувате, но ако се повредите поради голема експлозија, тоа значи дека сте во будна состојба
 • Временска ориентација - друга проверка на реалноста може да биде ориентирање со времето. Ако сонувате, времето ќе продолжи да се менува, но ако сте будни, времето ќе се промени како и обично; не на чуден начин
 • Проверки на дишење – Ова е една од најпопуларните проверки на реалноста што се прави со затворање на носотсо прсти и да видиш дали сеуште можеш да дишеш. АКО можете да дишете нормално, тоа значи дека сонувате; а ако не, тогаш сте во будна состојба на свесност

5. Техника за враќање во кревет (WBTB)

Оваа популарна блага техника на луцидно сонување вклучува будење некаде во ноќе, а потоа повторно да спиете откако ќе бидете будни одредено време. Ова ја поттикнува веројатноста за луцидни соништа со закажување аларми за да ги зголемите шансите да станете за време на фазата на РЕМ спиење.

Во оваа техника ќе мора да поставите аларм 5 до 6 часа откако ќе заспиете. Откако ќе се вклучи алармот, ќе мора да останете будни 30 до 6o минути.

Во ова време ви се советува да ги снимате наративите од соништата колку што се сеќавате. Потоа повторно одете на спиење како и обично.

6. Обидете се повторно да спиете

Ако се разбудите од сон среде ноќ, останете во кревет и обидете се да заспиете повторно. Ако сакате, можете да запишете што било во дневникот за соништата. Потоа затворете ги очите и обидете се повторно да спиете.

Фокусирајте се на она што претходно го гледавте и играјте го сонот повторно во потсвеста. Ова е техника која вообичаено се користи за поттикнување на луцидни соништа.

7. Мнемонична индукција на луцидни соништа (МИЛД)

ЛаБерге, 1980 година создаде студија за индукција на луцидни соништа каде што техниката на поттикнување позната како БЛАГ, што значи мнемоничка индукцијана луцидни соништа беше употребен за прв пат. Ова е првиот научен метод што се користи во истражувањето направено за луцидно сонување.

БЛАГА техника се заснова на проспективна меморија која ви помага да поставите намера да направите нешто подоцна кога ќе се појави потреба.

8 Видео игри

Едно истражување направено во 2006 година покажа дека видео игрите се поврзани со подобро потсетување на соништата. Врската е воспоставена врз основа на претпоставката дека видео игрите обично се поврзани со измислени ликови кои се гледаат во жив и динамичен свет каде играчот има одредена контрола врз играта.

9. Надворешна стимулација

Во оваа техника некои надворешни дразби како трепкање на светлосен аларм се користат за да предизвикаат луцидни соништа. Можете да го поставите неколку часа откако првпат ќе заспиете или да го поставувате да се гаси секој час, ако сакате.

Како дразбите за звук и допир, светлосниот аларм може да го натера сонувачот да сфати дека сонувал.

10. Избегнувајте го времето пред да заспиете

Треба да ги исклучите сите електронски уреди најмалку еден час пред да се повлечете во кревет. Направете рутина пред спиење која е мирна и мирна и ќе ви помогне да се опуштите.

Опуштено тело значи опуштен ум и тоа го зголемува мелатонин (хормонот за спиење) кој ви помага да спиете добро.


Придобивките од луцидното сонување (10 моќни предности да се пресметаат)

Во будниот живот, откриено е дека луцидните соништа имаат многу придобивки.Тие имаат терапевтски ефекти. Неколку од нив се дискутирани овде:

 • Помалку анксиозност и подобра емоционална контрола
 • Ги подобрува моторните вештини
 • Рафинирајте ги способностите за решавање проблеми
 • Отфрлете ги фобиите и вознемиреност
 • Ја зголемува креативноста
 • Исцелување
 • Само-интроспекција
 • Интуиција
 • Забавна и смешна
 • Алатка за саморазвој

Опасности од луцидно сонување

Постојат одредени недостатоци на честото луцидно сонување за кои треба да се внимава за да се искористат неговите придобивки. Некои од нив се како што следува:

 • Луцидното сонување може да предизвика лош квалитет на сонот и други проблеми со спиењето.
 • Понекогаш луѓето може да се чувствуваат заглавени во нивните луцидни соништа и може да им биде тешко да се разбудат, но вистината е дека ова е само мит.
 • Најчестата негативна страна на луцидното сонување како што е пријавена од пациентите е парализата на спиењето. Тоа е неможноста да се движат различните делови од телото додека сонуваат.
 • Како и сите други соништа, луцидното сонување може да има и елемент на страв поврзан со него, но искуството е помалку застрашувачко затоа што сонувачот знае како да ги контролира емоциите.
 • Емоциите растат во текот на луцидни соништа во различен степен
 • Луѓето кои страдаат од психотични нарушувања како шизофренија или биполарни растројства или акутна депресија треба да избегнуваат луцидни соништа бидејќи ја забораваат тенката линија помеѓу реалноста и

Eric Sanders

Џереми Круз е познат автор и визионер кој го посветил својот живот на откривање на мистериите на светот на соништата. Со длабоко вкоренета страст за психологија, митологија и духовност, делата на Џереми навлегуваат во длабоката симболика и скриените пораки вградени во нашите соништа.Роден и израснат во мало гратче, ненаситната љубопитност на Џереми го поттикнала да ги проучува соништата уште од младоста. Како што тргнал на длабоко патување на самооткривање, Џереми сфатил дека соништата ја имаат моќта да ги отклучат тајните на човечката психа и да обезбедат погледи во паралелниот свет на потсвеста.Низ години на опширно истражување и лично истражување, Џереми разви уникатна перспектива за толкувањето на соништата што ги комбинира научното знаење со античката мудрост. Неговите увиди кои влеваат стравопочит го привлекоа вниманието на читателите ширум светот, што го натера да го основа својот волшебен блог, „Состојбата на соништата е паралелен свет со нашиот реален живот и секој сон има смисла.Стилот на пишување на Џереми се карактеризира со неговата луцидност и способност да ги привлече читателите во царството каде што соништата беспрекорно се спојуваат со реалноста. Со емпатичен пристап, тој ги води читателите на длабоко патување на саморефлексија, охрабрувајќи ги да ги истражуваат скриените длабочини на сопствените соништа. Неговите зборови нудат утеха, инспирација и охрабрување за оние кои бараат одговориенигматичните сфери на нивниот потсвесен ум.Покрај неговото пишување, Џереми одржува и семинари и работилници каде што го споделува своето знаење и практични техники за отклучување на длабоката мудрост на соништата. Со неговото топло присуство и природна способност да се поврзе со другите, тој создава безбеден и трансформативен простор за поединците да ги откријат длабоките пораки што ги содржат нивните соништа.Џереми Круз не е само почитуван автор, туку и ментор и водич, длабоко посветен да им помага на другите да ја искористат трансформативната моќ на соништата. Преку неговите дела и лични ангажмани, тој се стреми да ги инспирира поединците да ја прифатат магијата на нивните соништа, повикувајќи ги да го отклучат потенцијалот во сопствениот живот. Мисијата на Џереми е да фрли светлина на безграничните можности кои се наоѓаат во состојбата на соништата, на крајот да ги поттикне другите да живеат посвесно и поисполнето постоење.