Значењето на сонот за треска - зошто вашата имагинација се нарушува кога не сте добро?

Eric Sanders 12-10-2023
Eric Sanders

Значењето на сонот за треска е енигма и покрај тоа што научниците го истражувале со векови. Дали некогаш сте се обиделе да ги поврзете вашите мисловни процеси и чувства додека сте болни? Зошто откачените слики почнуваат да трепкаат како ноќни визии кога сте болни и уморни?

Ова се случува кога нашата телесна температура е покачена и кога ќе доживееме напад на болест. Ваквите непријатни искуства се немирни и непријатни без зборови.

Значењето на сонот за треска – навистина откачено!

Треска Сонувајќи соништа

РЕЗИМЕ

Соништата со треска се емоционално интензивни, бизарни ноќни визии кои се предизвикани од покачена телесна температура поради вирусна или бактериска инфекција. 3>

Сите ние сме доживеале треска во секојдневниот живот; додека се бориме со инфекција предизвикана од патоген во нашето тело. Истражувањата поддржани од науката покажаа дека соништата се побизарни во време на болест.

Тоа вклучува низа мисли, чувства и ментални сензации кои симболизираат различни непријатни и разочарувачки искуства од нашиот буден живот.

Сонот често содржи несвесен елемент на страв, несигурност и лични несоодветност на сонувачот.

Обично соништата со треска се јавуваат при високи температури на телото кои се над 100,4 степени F; и чувствувате треска со други телесни симптоми како што се треска, слабост, болки во телото, главоболка која обично ја придружувада се намали температурата како што е пропишано од лекарот.

5. Топла бања

Во време на висока температура, може да се обидете да се бањате со млака за терморегулација на телесната топлина на соодветни нивоа на природен начин.

Исто така види: Сонувајте за Гејт - Добредојде на новите можности во вашиот живот!

6. Намалување на стресот

Соништата со треска може да се намалат ако можете да останете ладни и да ги држите подалеку од вас вашите предизвикувачи на стрес. Кога не сте добро, препорачливо е да се држите настрана од анксиозните ситуации. Тоа помага да се отстранат негативните мисли и чувства и прави да се чувствувате подобро.

7. Изградете здрави врски

Треба да се поврзете со позитивни луѓе кои ќе ви помогнат добро да закрепнете. Тие ќе емитираат позитивни вибрации околу вас и ќе се чувствувате позитивно и во склад со вашите добри емоции.

8. Следете здрав начин на живот

Треба да следите здрав начин на живот со претходно поставена рутина кога не си добро. Рутината му помага на вашето тело добро да се опорави од некоја болест.

Го енергизира телото и го лекува одвнатре. Кога живеете избалансиран живот, соништата со треска можеби нема да ви пречат толку многу и можеби ја знаете вистинската уметност да се справите со тоа.


Треска Соништа и кошмари – дали се исти?

Иако соништата и кошмарите со треска се страшни теми од соништата и предизвикуваат многу страв и емоционално страдање, тие не се исти.

Треска сон Кошмар
Сонот со треска се јавува како резултат натреска. Кошмарите не се поврзани со никакви надворешни или физички фактори. Тие можат да се случат само како плод на имагинативен ум.
Тоа е предизвикано од прекумерна топлина во телото што доведува до когнитивни нарушувања и сонување. Кошмарите можат да се јавуваат поради стрес и анксиозност или нарушувања на спиењето како што се апнеја при спиење и нарколепсија.

Зошто соништата со треска се секогаш лоши?

Соништата со треска обично се стресни и непријатни бидејќи се чудни и бесмислени што се однесува до чудната содржина присутна во темата со сонот. Бидејќи телото е болно и уморно поради треска, умот исто така изгледа уморен и болен.

Таквите соништа содржат емотивни слики од будниот живот и најлошите и болни искуства кои сонувачот обично се обидува да ги избегне и игнорира.

Така овие соништа се сметаат за лоши и непријатни. Добрата вест е дека соништата со треска се кратки и се смируваат како што телото заздравува.


Колку долго трае сонот со треска?

Иако соништата со треска се вознемирувачки, сепак воопшто не се штетни. Овие теми од соништата често исчезнуваат додека телото се опоравува од болеста.

Кога инфекцијата ќе изумре, телото го започнува својот вообичаен процес на терморегулација (оптимално ниво на топлина), а мозокот исто така се враќа на својата рутинска работа.

Сонувањето се случува кратко време од неколку дена; можеби за 3 до 5 дена до телотосе опоравува од инфекцијата.


Дали може да имате повеќе кошмари кога не сте добро?

Ако сте болни со вирусна инфекција, може да стане тешко да спиете добро поради високи температури, болки во телото, главоболки или општа болест.

Нарушениот распоред за спиење враќа слики од несвесниот ум и личноста почнува да сонува за необични и чудни работи.

Уморниот ум и замор на телото може да доведат до повеќе кошмари отколку во вообичаени околности, но ова е сè уште под скенер и потребни се повеќе научни докази за да се потврди тврдењето во наредните времиња.

Разделни зборови од „ThePleasantDream“

Соништата со треска се збунувачки, чудни и чудни појави кои исто така ги симболизираат длабоките конфликти и слабото емоционално владеење на сонувачот. Мистифицирачката природа на сликите од соништата може понекогаш да ве натера да тргнете наопаку.

Здравјето на телото и здравјето на умот се меѓусебно поврзани. Позитивните мисли овозможуваат процесот на заздравување да функционира добро.

Ако сонувате за вулкан, тогаш проверете го неговото значење овде.

Ако сонувате за гној, тогаш проверете го што значи тука .

болест.

Симптомите на висока температура може да бидат предизвикани поради:

 • Вирусна или бактериска инфекција
 • Преголема акумулација на топлина во телото поради топлото време
 • Воспаление или болка заедно со болка во одредени делови од телото
 • Инокулација
 • Тумор или фиброиди
 • Несакани ефекти на одредени лекови како што се антибиотици
 • Низок имунитет што доведува до настинка и кашлица
 • Пневмонија
 • Сезонски грип

Научни студии кои ги поддржуваат соништата со треска

Сништата со треска се интензивни, емоционално наполнети кошмари кои се негативни и се јавуваат како можен исход на треска.

Повеќето студии за спиење и сонување покажаа дека соништата со треска се живописни искуства кои можат да влијаат на когнитивното функционирање додека спиете. Некои сонувачи кои искусиле соништа со треска никогаш не се сеќаваат на содржината на нивните соништа, но други можат дури и да се сетат на тематските години.

Соновите со треска може да се појават за време на која било фаза на спиење, но тие се најзастапени за време на РЕМ фазата на спиење (спиење со брзо движење на очите) . Откриено е дека луѓето кои се будат по епизода на РЕМ сон лесно се сеќаваат на соништата.

Како што когнитивните теоретичари тврдат дека соништата пренесуваат пораки за нашиот буден живот, соништата со треска не се исклучок. Исто така, содржи застрашувачки, страшни и вознемирувачки искуства од нашиот секојдневен живот кои се пренесуваат преку потсвеста за време на состојба на спиење.

Во студија од 2013 година на„Искуства со симптоми на треска кај пациентите“, научниците открија дека треската предизвикува кошмари кои се крајно страшни и мистериозни. Од оваа студија се појавија 11 теми од соништата и учесниците кои се сеќаваа дека сонувале пријавиле дека имале потење, неспецифични телесни чувства, главоболки, болки и гастроинтестинални проблеми.

Во студија од 1968 година, психолозите ги проучувале ефектите на треската врз меморијата и когниција. Тие открија дека потсетувањето на соништата на ноќите со треска (бесплатно потсетување наутро) е пониско од потсетувањето по ноќта за опоравување.

Така, податоците сугерираат дека способноста за потсетување се намалува поради високата телесна температура. (Реф: Ефекти на треската врз обрасците на спиење и соништа - Karacan et al 1968). Друга слична студија беше направена од Smith, 2012a, која сугерира дека соништата со треска може да влијаат на кодирањето на нови информации, брзината на работната меморија и семантичката обработка. сонот за чудни сценарија, предизвикува негативни одговори по будењето. Но, добрата вест е дека соништата со треска не се долготрајни. Тие имаат тенденција да се подобрат кога телото заздравува од болеста и почнува да функционира нормално.

Типични симптоми на соништата со треска се:

 1. Зголемена емоционална нестабилност
 2. Негативни мисли и вознемирувачки слики од минатото
 3. Повторливи соништа за спомени од детството кои биле токсични и болни
 4. Халуцинации по будењето (визуеленслики кои не се присутни)
 5. Просторни нарушувања може да се појават додека спие, како на пример, лицето може да види подвижни ѕидови, топење на предмети, паѓање од карпа, снежни соништа или страшни сцени на убиство итн.
 6. <8 8>Учесниците во истражувачката работа на соништата со треска известија дека виделе како инсекти ги каснуваат, или диви животни ги бркаат итн.
 7. Вообичаените теми на таквите соништа се слики од оган, лава, па дури и крв
 8. Чувство на прегревање
 9. Недостаток на социјална интеракција од страна на сонувачот затоа што тие остануваат преокупирани со негативни мисли
 10. Исторени фигури на луѓе со долги раце и нозе (типичен пример на искривено когнитивно функционирање додека има треска)
 11. Непознати и застрашувачки пејзажи каде што сонувачот може да се најде себеси како бесцелно талка
 12. Клаустрофобијата е вообичаен симптом каде што сонувачите може да се чувствуваат задушени и неспособни да дишат
 13. Страшни слики од темнината и чудни звуци

Видови на соништа со треска

Постојат неколку вообичаени типови на соништа кои можат да ја придружуваат треската и биле идентификувани од учесниците во научните студии во живописни соништа поврзани со треска и болест.

1. Слики од топлина или оган

Во повеќето содржини во соништата со треска, луѓето пријавиле дека виделе оган. Пожарот може да биде шумски пожар, лава од вулкани или дури и топлотен бран. Ова се случува затоа што мозокот е поврзан и ја идентификува топлината на телото како вистинска.

2.Сеќавања на стресни животни настани

Соништата со треска обично се плашливи и предизвикуваат многу нелагодност и страв. Тоа е всушност прикрасен поглед на оние страшни и потиснати мисли од детството кои останале прикриени во несвесното царство на сонувачот.

Некои луѓе ги пријавиле своите лични податоци за време на треска што инаку не би ги направиле, тие дури посетувале кошмари од детството кои прикажувале сцени на насилство, злоупотреба и малтретирање.

Сликите беа повредени и ранети ; што предизвикува страв и прекумерни грижи. Тие, исто така, пријавија дека нивните неповолни слики од детството повторно се појавуваат во зрелоста.

Обичните соништа за треска се сцени од несреќа, смрт, сцени на сексуална злоупотреба. Соништата се негативни и исто така доведуваат до тага и депресија.

Во нивната „психа“ владееше општо непријатно чувство кое постојано се повторуваше секогаш кога температурата на телото ќе се искачи над нормалното ниво.

3. Страшни елементи во темата за соништата

Сценаријата за соништа со треска се негативни соништа кои се неизмерно страшни, чудни и необични. Луѓето може да искусат вонземски суштества, различни средини и темнина со чувство дека се заглавени и изгубени во збунетост.


Емоционална компонента на сон со треска

Да се ​​биде емотивно висока, соништата со треска симболизираат вжештени емоции кои можат да ве изгорат одвнатре. Претставува лутина, бес, огорченост, фрустрација и сèоние вжештени состојби на човечката „психа“ кои обично се потиснуваат во несвесниот ум и никогаш не добиваат шанса да се разоткријат во будниот живот; пред се поради општествениот притисок.

Овие соништа не се како обичните соништа кои дури може да се состојат од позитивни емоции без никаков негативен тон во нив. Соништата со треска секогаш го прават сонувачот да се чувствува непријатно и непријатно.


Причини за соништата со треска

Очигледното прашање што може да ви падне на ум е зошто на прво место се случува сон со треска ? Кои се веројатните причини за таков кошмар? Зарем не е досадно да се видат такви вознемирувачки слики од никаде?

Иако точните причини за соништата со треска не се навистина познати или сè уште се истражуваат. Дозволете ни да ги проучиме веројатните причини за соништата со треска во овој дел од статијата.

1. Терморегулација

Терморегулацијата е процес со кој телото природно ја регулира телесната температура во нормални околности. Процесот ја одржува топлината на телото на оптимално ниво за правилно функционирање на органите.

За време на вирусна или бактериска инфекција, нормалната телесна температура се зголемува и предизвикува треска. Треската е природен имунолошки одговор кој означува дека телото се бори и закрепнува од некоја болест.

Покачената телесна температура влијае на квалитетот на сонот. Нарушената терморегулација предизвикува несоница, соматскасензации на болка и летаргија; заедно со психолошки немир, напади на нервоза, анксиозност и целокупна непријатност.

Истражувачките студии покажаа дека соништата со треска се предизвикани поради загревање на телото; и како такво когнитивното функционирање на мозокот станува попречено. Премногу генерирање топлина во телото доведува до нарушување на мислата и меморијата.

Меѓутоа, за време на РЕМ спиењето, терморегулацијата е помалку ефикасна и затоа повеќето соништа со треска се случуваат во оваа фаза. Хипоталамусот е одговорен за регулирање на температурата.

2. Стресни животни настани

Стресот може да предизвика хипервозбудување на мозочните клетки. Ја нарушува нормалната функција на спиење со нарушување на рамнотежата помеѓу спиењето и будноста.

Наодите од истражувањето покажаа дека под стрес е поврзан со лош сон бидејќи генерира вистински чувства на анксиозност и нервоза честопати надвор од контрола. Стресот е нешто што го нарушува нормалното функционирање на мозокот.

Тој предизвикува нарушување на сонот и лишување, потешкотии во заспивањето и останување во сон во текот на ноќта. За време на сон со треска, општата непријатност предизвикана во телото поради треска и болка го нарушува сонот. Исто така, создава психолошко чувство на вкочанетост и чувство на празнина.

Сонувачот може да се чувствува збунет и да не знае дали е сон или е во свесна состојба на постоење. Соништата со треска симболизираатстресни слики од будниот живот.

3. Лошо здравје на сон

Спиењето првенствено се состои од две состојби; NREM спиење (фаза на не-брзо движење на очите) и РЕМ спиење (стадиум на брзо движење на очите). Иако NREM спиењето покрива поголем дел од ноќниот сон, ние добиваме и наизменично РЕМ сон.

Во РЕМ фазата, спиењето влегува во фаза на возбуда и има големо влијание врз вашето психолошко здравје. Овде, дишењето и отчукувањата на срцето се зголемуваат и обично се споредуваат со фаза на будност.

Поради ова хипервозбудување, повеќето соништа се случуваат во оваа фаза. За време на треска, може да се разбудите неколку пати во текот на ноќта и на мозокот му е тешко да одржува оптимална температура и функционирање. Така, сонувањето за чудни слики не е невообичаено.

4. Хипотеза за континуитет

Истражувачките студии тврдат дека соништата со треска, како и многу други видови на сонување, ја следат теоријата за хипотеза за континуитет. Теоријата значи дека соништата со треска се интензивни и негативни бидејќи ги носат негативните емоции поврзани со различни болни искуства од будниот живот на сонувачот.

Рајхенберг и др., 2001 година покажаа дека „негативно тонираните соништа може да рефлектираат негативни емоции на будење“. Во друга студија објавена во 2021 година, наодите сугерираат дека соништата со треска се пострашни, поврзани со негативни емоции во споредба со нормалните соништа.

Ова покажува дека треската постојано сонуваго носат негативниот елемент во потсвеста состојба. Ги одразува не толку добрите искуства од секојдневниот живот. Соништата може да предизвикаат раздразливост и збунетост по будењето.


Како да ги запрете соништата со треска?

Нема целосен доказ и една големина одговара на сите методи за да се запрат соништата со треска. Некои теоретичари веруваат дека контролирањето на телесната температура може да помогне да се намали појавата на такви соништа.

Обично шемата на соништата за треска е таква што се случува неволно; не можете да направите многу за да го спречите или контролирате.

Неколку лекови за самопомош за намалување на појавата на соништа за треска се:

1. Правилна хидратација

Треба да ја зголемите внесот на течности и останете хидрирани секогаш за време на болест. Ова помага телото да се одржи ладно и може да се одржува оптимална температура за здраво функционирање на телото и умот.

2. Здрава исхрана

Ако сте болни и сте со висока температура, треба да јадете здрава исхрана која е лесна за желудникот и исто така енергетски засилувачи.

3. Одмор

Одморете се доволно секогаш кога е можно. Ако вашиот ноќен сон е нарушен поради покачена телесна температура, може да се обидете да спиете и во некое друго време во текот на денот; секогаш кога се чувствувате уморни или уморни.

Обидете се да следите двофазна шема на спиење. Доброто количество сон му помага на телото да се опорави од болеста.

Исто така види: Сонувајте за ножици - Дали тоа покажува дека се стремите кон ослободување?

4. Лекови

Можете да земате лекови

Eric Sanders

Џереми Круз е познат автор и визионер кој го посветил својот живот на откривање на мистериите на светот на соништата. Со длабоко вкоренета страст за психологија, митологија и духовност, делата на Џереми навлегуваат во длабоката симболика и скриените пораки вградени во нашите соништа.Роден и израснат во мало гратче, ненаситната љубопитност на Џереми го поттикнала да ги проучува соништата уште од младоста. Како што тргнал на длабоко патување на самооткривање, Џереми сфатил дека соништата ја имаат моќта да ги отклучат тајните на човечката психа и да обезбедат погледи во паралелниот свет на потсвеста.Низ години на опширно истражување и лично истражување, Џереми разви уникатна перспектива за толкувањето на соништата што ги комбинира научното знаење со античката мудрост. Неговите увиди кои влеваат стравопочит го привлекоа вниманието на читателите ширум светот, што го натера да го основа својот волшебен блог, „Состојбата на соништата е паралелен свет со нашиот реален живот и секој сон има смисла.Стилот на пишување на Џереми се карактеризира со неговата луцидност и способност да ги привлече читателите во царството каде што соништата беспрекорно се спојуваат со реалноста. Со емпатичен пристап, тој ги води читателите на длабоко патување на саморефлексија, охрабрувајќи ги да ги истражуваат скриените длабочини на сопствените соништа. Неговите зборови нудат утеха, инспирација и охрабрување за оние кои бараат одговориенигматичните сфери на нивниот потсвесен ум.Покрај неговото пишување, Џереми одржува и семинари и работилници каде што го споделува своето знаење и практични техники за отклучување на длабоката мудрост на соништата. Со неговото топло присуство и природна способност да се поврзе со другите, тој создава безбеден и трансформативен простор за поединците да ги откријат длабоките пораки што ги содржат нивните соништа.Џереми Круз не е само почитуван автор, туку и ментор и водич, длабоко посветен да им помага на другите да ја искористат трансформативната моќ на соништата. Преку неговите дела и лични ангажмани, тој се стреми да ги инспирира поединците да ја прифатат магијата на нивните соништа, повикувајќи ги да го отклучат потенцијалот во сопствениот живот. Мисијата на Џереми е да фрли светлина на безграничните можности кои се наоѓаат во состојбата на соништата, на крајот да ги поттикне другите да живеат посвесно и поисполнето постоење.